Jadłospis

11 - 15

GRUDNIA


ŚNIADANIE


OBIAD


PODWIECZOREK


PONIEDZIAŁEK

11.12.

Pieczywo mieszane, masło, jajko gotowane, szynka drobiowa, sałata,
herbata rooibos

ALERGENY:1,3,6,7

Krem kukurydziany
z curry, grzanki
Leczo warzywne z dynią,
kasza gryczana

ALERGENY:1,7,9

 

Kiwi, biszkopty, kompot owocowy (1,3,7)


WTOREK

12.12.

Płatki owsiane na mleku
z musem owocowym,
pieczywo mieszane, masło, konfitura

ALERGENY:1,7

Zupa ogórkowa
z ziemniakami Sos boloński z warzywami
z makaronem penne

ALERGEN:1,3,7,9

 

Bułka maślana
z twarożkiem
z prażonym jabłkiem,
kompot owocowy

(1,3,7)


ŚRODA

13.12.


Pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, pasta
z ciecierzycy z papryką,
herbata miętowa

ALERGENY:1,6,7

Zupa gulaszowa
Pierogi ruskie, zasmażana biała kapusta z kminkiem

ALERGENY:1,3,7,9

Pudding jaglany
na mleku z owocami,
kompot owocowy

(7)


CZWARTEK

14.12.

Pieczywo mieszane, masło, pasta z czerwonej fasoli, szynka wieprzowa, ogórek kiszony, rumianek

ALERGENY:1,6,7

Rosół drobiowy
z makaronem
Potrawka z kurczaka, ryż,  marchewka z groszkiem

ALERGENY:1,3,7,9

Drożdżówka z owocem,  kompot owocowy

(1,3,7)


PIĄTEK

15.12.



Płatki ryżowe na mleku
z wiórkami kokosowymi, pieczywo mieszane, masło,
ser żółty, rzodkiewka

ALERGENY:1,7

Krem z ciecierzycy
i cukinii, słonecznik
Panierowana ryba
w siemieniu lnianym, ziemniaki puree, surówka z kapusty pekińskiej

ALERGENY:1,3,4,7,9

 

Mus owocowy,
chrupki kukurydziane, kompot owocowy

(7)

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.