Jadłospis

9 - 13

LIPCA


ŚNIADANIE


OBIAD


PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK
9.7.

Pieczywo mieszane, szynka drobiowa, ser żółty,
sałata, herbata

ALERGENY:1,6,7

Krupnik z kaszą jaglaną

Sos po bolońsku
z makaronem rurki, surówka z ogórka kiszonego

ALERGENY:1,3,7,9


Arbuz, chrupki kukurydziane,
woda mineralna

 

WTOREK
10.7.

Pieczywo mieszane, masło, jajecznica, pasta warzywna, ogórek zielony, kakao

ALERGENY: 1,6,7

Rosół z makaronem literki

Naleśniki z twarożkiem
z dodatkiem prażonego jabłka i cynamonu, mus owocowy

ALERGENY: 1,3,7,9

 

Owoce sezonowe, lemoniada


ŚRODA

11.7.

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, szynka drobiowa, ogórek zielony, herbata

ALERGENY: 1,3,6,7

Zupa jarzynowa z fasolką szparową

Potrawka z kurczaka,
kasza jaglana, marchewka
z groszkiem

ALERGENY:1,3,7,9

 

Owoce sezonowe,
woda mineralna


CZWARTEK
12.7.

Kaszka manna na mleku
z owocami, pieczywo mieszane, ser żółty, rzodkiewka, herbata

ALERGENY: 1,6,7

Rosolnik z kaszą jęczmienną

Rolada drobiowa
ze szpinakiem w sosie własnym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej
kapusty z kukurydzą

ALERGENY:1,3,7,9

 

Sałatka owocowa
ze słonecznikiem,

woda mineralna


PIĄTEK
13.7.

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, rzodkiewka, dżem owocowy, herbata

ALERGENY:1,3,4,7

Krem z ciecierzycy i pora
z grzankami

Kotleciki jajeczne, ziemniaki puree, mizeria

ALERGENY:1,3,7,9

Ciasto z porzeczkami, lemoniada

ALERGENY: 1,3,7

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.