Jadłospis

15 - 19

WRZEŚNIA


ŚNIADANIE


OBIAD


PODWIECZOREK


PONIEDZIAŁEK
15.10.

Pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, ser żółty, papryka ogórek zielony, kakao

ALERGENY: 1, 6,7

Zupa pieczarkowa

Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym, gotowane brokuły

ALERGENY: 1,3,7,9


Jabłko, wafle ryżowe, kompot owocowy


WTOREK
16.10.

Kaszka manna na mleku
z musem owocowym, pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, marchewka do chrupania, herbata

ALERGENY: 1,6,7

Zupa a’la meksykańska
z papryką i kukurydzą
z czerwoną fasolą

Zraziki z ogórkiem kiszonym w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, gotowana modra kapusta

ALERGENY: 1,7,9

 

 

Zapiekana gruszka
z miodem
i słonecznikiem,

herbata owocowa


ŚRODA

17.10

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ogórek kiszony, pasta warzywna, kakao

ALERGENY: 1,6,7

Rosół drobiowo- wołowy
z makaronem

Pałki z kurczaka, ziemniaki gotowane, mix sałat w sosie Vinegret

ALERGENY:1,7,9

 

Pudding jaglany na mleku z owocami,

ALERGENY: 1,7



CZWARTEK
18.10.

Bułka pszenna, masło, jajko gotowane, szynka wieprzowa, kiełki, ogórek zielony, herbata

ALERGENY: 1,3, 7

Kapuśniak z pomidorami
i ziemniakami

Potrawka z kurczaka, ryż, marchewka z groszkiem

ALERGENY:1,7,9

Ciasto bananowe, woda mineralna

ALERGENY: 1,3,7


PIĄTEK
19.10.

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna z makreli, rzodkiewka, ser żółty, sałata, rumianek

ALERGENY:1,4,7

Zupa pomidorowa z ryżem

Pierogi ruskie z cebulką,
kapusta zasmażana

ALERGENY:1,3,7,9

Szarlotka,
kompot owocowy

ALERGENY: 7


Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.