22.03.2021 – Dzień Wrażliwości – Dzień Motyla

Wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów nasze Promyczki wypatrywały kolejnych zwiastunów nadchodzącej wiosny. Czas przedwiośnia przyniósł nam cudowny śpiew ptaków o poranku, zaróżowione niebo o wschodzie słońca oraz rześki zapach powietrza, przepełnionego soczystą glebą, która zroszona deszczem, po zimowym śnie budzi się, by nas na nowo obdarować swymi darami! I choć nadal zastanawiamy się czy w tym roku znów jako pierwszy przyleci cytrynek nasze przedszkole w miniony poniedziałek wypełniło mnóstwo wielobarwnych motyli!

A to dlatego, że w bliskości pierwszego dnia wiosny nie mogło zabraknąć u nas Dnia Wrażliwości – Dnia Motyla dedykowanego poznańskiemu Hospicjum Pallium! (więcej o akcji pod adresem: https://hospicjum-palium.pl/dzien-motyla-2021 ) Ufamy, że przygotowane przez dzieci motyle pofrunęły prosto w ręce chętne do pomagania.

Dzień Wrażliwości u Pszczółek

Pszczółki jak tylko zobaczyły kolorowe motyle na stoliczkach zaraz zabrały się za ich ozdabianie. Większe i mniejsze motyle zostały ozdobione kolorowymi kółeczkami oraz pokolorowane kredkami według pomysłów dzieci. Niektóre dzieci tak dokładnie rysowały, że aż na stoliczkach zostały kolorowe ślady. Mamy nadzieję, że w ich małych serduszkach i w sercach ich rodzin, do których po południu pofrunęły przypomną o potrzebie pomagania innym, zwłaszcza dzieciom. Ale to tylko przypomnienie, bo wszyscy o tym dobrze pamiętają.

Dzień Wrażliwości u Żabek

W poniedziałek, w żabkowej sali pojawiły się bardzo uśmiechnięte, duże motyle, które nie miały jednak żadnych barw. Dzieci były zaskoczone, bo jako zwiastuny wiosny powinny być dziś bardzo kolorowe!!! To skłoniło dzieci do rozmów o delikatności, kruchości ich skrzydełek. A także o tym, jakie mogłyby mieć barwy. Rozmawialiśmy również o tym, że w Poznaniu motyle są specjalnym znakiem – symbolem Hospicjum Palium. Miejscem, gdzie delikatność życia w czasie choroby jest otoczona szczególną czułością  i wrażliwością. Dzieci aby nasze motyle stały się radosne i wiosenne z ochotą zabrały się do ich malowania. Nadawanie kolorów, mieszanie barw sprawiło dzieciom dużo radości. Efekty tej i dalszej pracy również nad mniejszymi motylkami, prosimy zobaczyć na naszej galerii.

Dzień Wrażliwości u Jeżyków

Motyle stają się przepiękną ilustracją do rozmów o starości, śmierci i wierze, że nasze życie się nie kończy tylko zmienia. Jeżyki z zapartym tchem słuchały historii o Dziadku Franku, który wyjaśniał swojemu wnukowi jak zaczyna tracić siły, jak powoli zaczyna odchodzić. Wysłuchały z jaką czułością najbliżsi otaczali go opieką i towarzyszyli w chwili, gdy ukochany Dziadek potrzebował opieki intensywniejszej, opieki medycznej, którą otrzymał w hospicjum – niezwykłym domu tworzonym na czas choroby! Dziadek Franek porównał swoje życie do życia motyla dochodząc do konkluzji, że obecnie jest jak gąsienica ukryta w kokonie i tak jak ona rozpuszcza się, z tym, że u gąsienicy zostanie tylko układ nerwowy, z którego wykształci się motyl, a u niego pozostanie nieśmiertelna dusza, która tak jak motyl poleci do nieba i dalej hen poza świat widzialny, ku bliskości Boga. Po wysłuchaniu opowiadania dzieci zamieniły się w wolontariuszy przygotowujących się do pracy w hospicjum – z wsparciem dwóch motyli. Na skrzydłach pierwszego zapisaliśmy jakie może być cierpienie ludzi starszych, a na skrzydłach drugiego to, w jaki sposób wolontariusze mogą pomóc. Jedną z pierwszych odpowiedzi było: „Może odwiedzić!”, a kolejną: „Może porozmawiać o operacji” – już teraz nasze Jeżyki znają wartość relacji! Obecność i towarzyszenie, rozmowa o tym, co niepokoi – to najcenniejsze, co możemy podarować drugiemu człowiekowi,  zwłaszcza w czasie choroby! Na zakończenie dzieci pokolorowały skrzydła motyla, który pofrunął z podpowiedzią jak można wesprzeć Hospicjum Pallium. Jak powiedziała jedna dziewczynka – mój pofrunie do sąsiada, który mieszka na siódmym piętrze, bo jak go dostanie, to na pewno się ucieszy!