Jadłospis

Dzień tygodnia Śniadanie Obiad Podwieczorek
Czwartek

14.01

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, żółty ser, ogórek, herbata miętowa (1,7)

 

BM: Płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, pieczywo mieszane, szynka, ogórek, herbata miętowa (1)

 

Zupa węgierska, kaszotto z kaszy pęczak z warzywami i serem feta (1,7,9)

 

BG: zupa węgierska bez zabielania, ryżotto z warzywami i serem feta (7,9)

 

BM: Zupa węgierska bez zabielania, kaszotto  z warzywami (1,9)

Sałatka owocowa, herbatniki, herbata  (1)

 

BM: herbatniki, sałatka owocowa, herbata  (1)

Piątek

15.01

Pieczywo mieszane, masło, dżem owocowy niskosłodzony, ser biały, herbata owocowa (1,7)

 

BM: pieczywo mieszane, masło roślinne, dżem owocowy niskosłodzony, pasta warzywna, herbata owocowa (1)

Zupa ogórkowa, miruna w panierce, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (1,3,4,9)

 

BG: Zupa ogórkowa bez zabielania, miruna w panierce kukurydzianej, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (3,4,9)

 

BM: Zupa ogórkowa bez zabielania, miruna w panierce, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (1,3,4,9)

 

Kaszka ryżowa z brzoskwinią, herbata miętowa (7)

 

BM: Kaszka ryżowa  na mleku roślinnym z brzoskwinią, herbata miętowa

 

Dzień śniadanie obiad podwieczorek
Poniedziałek

18.01

Pieczywo mieszane, masło, szynka, dżem, ogórek, kakao (1,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, szynka, dżem, ogórek, herbata (1)

 

Zupa z fasolki i marchewki, pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowym z puree ziemniaczanym i groszkiem (1,7,9)

 

BG: Zupa z fasolki i marchewki, pulpeciki drobiowe w sosie śmietanowym bez mąki z puree ziemniaczanym i groszkiem (7,9)

 

BM: Zupa z fasolki i marchewki, pulpeciki drobiowe w sosie ziołowym z puree ziemniaczanym i groszkiem (1,9)

 

Banan ½, biszkopt, herbata  (1)

 

BM: biszkopt, sałatka owocowa herbata (1)

Wtorek

19.01

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, papryka, herbata owocowa (1,4,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, pasta rybna, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa (1,4)

 

Krem kukurydziany, pieczeń z szynki wieprzowej z kluskami śląskimi i kapustą modrą (1,9)

 

BG: krem kukurydziany, pieczeń z szynki wieprzowej z ryżem i kapustą modrą (9)

 

BM: Krem kukurydziany, pieczeń z szynki wieprzowej z kluskami śląskimi i kapustą modrą (1,9)

 

Kaszka manna z dodatkiem owoców, kompot (1,7)

 

BM: Kaszka manna z dodatkiem owoców na mleku roślinnym, kompot (1)

Środa

20.01

Pieczywo mieszane, pasztet, ser żółty, pomidor, kakao (1,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, pasztet, pomidor, herbata (1)

Zupa pomidorowa, zapiekanka warzywna z kurczakiem, surówka z kapusty pekińskiej (1,7,9)

BG: zupa pomidorowa bez zabielania, zapiekanka warzywna z kurczakiem, surówka z kapusty pekińskiej (9)

BM:  zupa pomidorowa bez zabielania, zapiekanka warzywna z kurczakiem, surówka z kapusty pekińskiej (9)

Jogurt naturalny z owocami leśnymi i płatkami zbożowymi, herbata (1,7)

 

BM: koktajl z owoców leśnych z płatkami zbożowymi, herbata (1)

Czwartek

21.01

Pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem,  papryka, mleko (1,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, szynka, papryka, herbata (1)

 

Zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z kapusty kiszonej (1,9)

 

BG: zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty (9)

 

BM: Zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z kapusty kiszonej (1,9)

 

Domowe ciasto drożdżowe ze śliwką herbata owocowa (1,7)

 

 

BM: Domowe ciasto drożdżowe ze śliwką, herbata owocowa

Piątek

22.01

Płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, sałata, pomidor, herbata  owocowa (1,7)

 

BM: płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, pieczywo mieszane, masło roślinne, pasta warzywna, herbata owocowa (1)

Krupnik z kaszy jaglanej, filet z dorsza w panierce, ryż, surówka z kiszonego ogórka (3,4,9)

 

BG: Krupnik z kaszy jaglanej, filet z dorsza w panierce, ryż, surówka z kiszonego ogórka (3,4,9)

 

BM: Krupnik z kaszy jaglanej, filet z dorsza w panierce, ryż, surówka z kiszonego ogórka (3,4,9)

 

Koktajl truskawkowo-bananowy na mleku, herbatnik, herbata (1,7)

 

BM: Koktajl truskawkowo-bananowy na mleku roślinnym, herbatnik, herbata (1)

 

Poniedziałek

25.01

Pieczywo mieszane, masło, parówka drobiowa, pomidor, ogórek, kakao (1,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, parówka drobiowa, pomidor, ogórek, herbata (1)

 

Zupa krem z białych warzyw, filet z kurczaka w panierce, polenta kukurydziana, mizeria (1,3,7,9)

 

BG: Zupa krem z białych warzyw bez zabielania, filet z kurczaka w panierce, polenta kukurydziana, mizeria (3,7,9)

 

BM: Zupa krem z białych warzyw bez zabielania, filet z kurczaka w panierce, polenta kukurydziana,  sałatka z ogórków (1,3,9)

 

Budyń waniliowy z truskawkami, herbata miętowa (7)

 

BM:  budyń na mleku roślinnym z musem truskawkowym, herbata

Wtorek

26.01

Pieczywo mieszane, masło, szynka, pasta jajeczna, ogórek, kakao (1,3,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, szynka, pasta jajeczna, ogórek, herbata (1,3)

Zupa brokułowa, klopsiki wieprzowe, ziemniaki puree, duszona marchewka z groszkiem (1,7,9)

 

BG: zupa brokułowa bez zabielania, klopsiki wieprzowe, ziemniaki puree, duszona marchewka z groszkiem (9)

 

BM: zupa brokułowa bez zabielania, klopsiki wieprzowe, ziemniaki puree, duszona marchewka z groszkiem (9)

 

Ryż na mleku z jabłkiem, bawarka (1,7)

 

BM: Ryż na mleku roślinnym z jabłkiem, herbata

Środa

27.01

Pieczywo mieszane, masło, pasta warzywna, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa (1,4,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, pasta warzywna, ogórek świeży, papryka, herbata owocowa (1,4)

 

Zupa grochowa, podudzie z kurczaka z ryżem i surówką z białej kapusty (1,7,9)

 

BG: Zupa grochowa bez zabielania, podudzie z kurczaka z ryżem i surówką z białej kapusty (9)

 

 

BM: Zupa grochowa bez zabielania, podudzie z kurczaka z ryżem i surówką z białej kapusty (9)

 

Kisiel z kawałkami owoców, herbata

 

BM: kisiel z kawałkami owoców, herbata

 

Czwartek

28.01

Zupa mleczna,  pieczywo mieszane, masło, szynka, pomidor, herbata (1,7)

 

BM: zupa mleczna na mleku roślinnym, pieczywo mieszane, masło roślinne, szynka, pomidor, herbata (1)

 

Zupa szczawiowa z jajkiem, makaron penne z kurczakiem w sosie szpinakowym (1,3,7)

 

BG: Zupa szczawiowa z jajkiem, makaron bezglutenowy z kurczakiem w sosie szpinakowym (3,7)

 

BM: Zupa szczawiowa z jajkiem, makaron penne w sosie szpinakowym bez nabiału z kurczakiem (1,3)

 

Domowa szarlotka, mleko (1,3,7)

 

BM: Domowa szarlotka, herbata (1,3)

Piątek

29.01

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek, kakao (1,3,7)

 

BM: Pieczywo mieszane, masło roślinne, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ogórek, herbata (1,3)

 

Zupa krem z pomidorów, ryba zapiekana w warzywach, ryż, sałatka z ogórka kiszonego (4,9)

 

BG: zupa krem z pomidorów, ryba zapiekana w warzywach, ryż, sałatka z ogórka kiszonego (4,9)

 

BM: Zupa krem z pomidorów, ryba zapiekana w warzywach, ryż, sałatka z ogórka kiszonego (4,9)

Kaszka ryżowa z musem brzoskwiniowym, herbata miętowa (7)

 

BM: Kaszka ryżowa  na mleku roślinnym z musem brzoskwiniowym, herbata miętowa

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do II dania dzieci otrzymują dodatkowy napój (najczęściej jest to woda)

Oznaczniki: BG – bez glutenu; BM – bez mleka

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.