Jadłospis

  ŚNIADANIE OBIAD PODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEK

09.03

 

Pieczywo mieszane, masło,  dżem owocowy niskosłodzony, ser, kakao  (1,7)

BG: pieczywo mieszane bezglutenowe, masło, dżem owocowy niskosłodzony, ser, kakao  (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, dżem owocowy niskosłodzony, herbata  (1)

Zupa pieczarkowa, makaron z sosem bolońskim, surówka z kapusty (1)

BG: Zupa pieczarkowa, makaron bezglutenowy z sosem bolońskim, surówka z kapusty

BM: Zupa pieczarkowa, makaron z sosem bolońskim, surówka z kapusty

Kaszka jaglana z owocami, herbata (7)

BG: kaszka jaglana z owocami, herbata

BM: kaszka jaglana z owocami na mleku roślinnym, herbata

WTOREK

10.03

 

Pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, ogórek kiszony, mleko (1,7)

BG: Pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, ogórek kiszony, mleko (7)

BM: Pieczywo mieszane, margaryna, szynka drobiowa, ogórek kiszony, herbata (1)

Rosół z makaronem,  pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, brokuły (1,7)

BG: Rosół z makaronem bezglutenowym, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, brokuły (7)

BM: Rosół z makaronem, pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, brokuły (1)

Jogurt naturalny z truskawkami, biszkopty, herbata owocowa (1,7)

BG: Jogurt naturalny z truskawkami, biszkopty bezglutenowe, herbata owocowa (7)

BM: koktajl truskawkowy na mleku roślinnym, biszkopty, herbata owocowa (1)

ŚRODA

11.03

 

Owsianka, pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem, herbata (1,7)

BG: płatki kukurydziane, pieczywo bezglutenowe, masło, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem, herbata (7)

BM: Owsianka na mleku roślinnym, pieczywo mieszane, margaryna, dżem owocowy, herbata (1)

Zupa fasolowa, gulasz z kurczaka z brązowym ryżem, sałatka wiosenna (1,7)

BG: zupa fasolowa, gulasz z kurczaka z brązowym ryżem, sałatka wiosenna (7)

BM: zupa fasolowa, gulasz z kurczaka z brązowym ryżem, sałatka wiosenna (1)

Mix owoców sezonowych, herbatnik, kakao (1,7)

BG: Mix owoców sezonowych, herbatnik bezglutenowy, kakao (7)

BM: Mix owoców sezonowych, herbatnik, herbata (1)

CZWARTEK

12.03

 

pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, sałata, szczypiorek, mleko (1,3,7)

BG: pieczywo mieszane bezglutenowe, masło, pasta jajeczna, sałata, szczypiorek, mleko (7)

BM: pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, sałata, szczypiorek, herbata (1)

Zupa kalafiorowa, grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem (1,7,9)

BG: zupa kalafiorowa, grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem (7,9)

BM: Zupa kalafiorowa niezabielana, grillowany filet z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem (9)

Panacotta z musem owocowym, herbata miętowa (7)

BG: panacotta z musem owocowym, herbata miętowa (7)

BM: panacotta na mleku roślinnym, herbata miętowa

PIĄTEK

13.03

 

Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, pomidor, sałata, kawa z mlekiem (1,3,7)

BG: Pieczywo bezglutenowe, masło, pasta rybna, pomidor, sałata,  herbata (3)

BM: Pieczywo mieszane, margaryna, pasta rybna, pomidor, sałata, herbata (1)

Zupa ogórkowa, placki ziemniaczane ze śmietaną i buraczkami  (1,3,7)

BG: Zupa ogórkowa niezabielana, placki ziemniaczane ze śmietaną, buraczki (3,7)

BM: Zupa ogórkowa niezabielana, placki ziemniaczane, buraczki (4)

Domowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, herbata owocowa (1,3)

BG: Domowe ciasto bezglutenowe ze śliwkami, herbata owocowa (3)

BM: Domowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, herbata owocowa (1)

POIEDZIAŁEK

16.03

 

Pieczywo mieszane, masło, domowy humus, szynka, papryka, kakao (1,7)

BG: Pieczywo bezglutenowe, domowy humus, szynka, papryka, kakao (7)

BM: Pieczywo mieszane, domowy humus, szynka, papryka, herbata (1)

Kapuśniak, naleśnik ze szpinakiem i śmietaną (1,3,7)

BG: Kapuśniak bez zabielania, naleśnik bezglutenowy ze szpinakiem i śmietaną  (3,7)

BM: Kapuśniak bez zabielania, naleśnik ze szpinakiem  (1,3)

Budyń, kompot owocowy  (1,7)

BG: budyń, kompot owocowy (7)

BM: budyń na mleku roślinnym, kompot owocowy (1)

WTOREK

17.03

 

Owsianka, pieczywo mieszane, masło, pasztet, pomidor, herbata (1,7)

BG: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, pasztet, pomidor, herbata (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasztet, pomidor, herbata (1)

Zupa jarzynowa, kotlecik drobiowy, ziemniaki, groszek (1,3,9)

BG: Zupa jarzynowa, kotlecik drobiowy w panierce kukurydzianej, ziemniaki, groszek (1,3,9)

BM: Zupa jarzynowa, kotlecik drobiowy, ziemniaki, groszek (3,9)

Wafle ryżowe z dżemem, kakao (7)

BG: wafle ryżowe z dżemem, kakao (7)

BM: wafle ryżowe z dżemem, herbata

ŚRODA

18.03

 

Pieczywo mieszane, masło, ser biały, ser żółty, sałata, ogórek, bawarka (1,7)

BG: Pieczywo bezglutenowe, masło, ser biały, sałata, ogórek, bawarka (7)

BM: Pieczywo mieszane, margaryna, szynka drobiowa, dżem, ogórek, herbata (1)

Zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy, kasza jaglana, warzywa na parze (7,9)

BG: Zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy, kasza jaglana, warzywa na parze (7,9)

BM: Zupa marchewkowa, gulasz wieprzowy, kasza jaglana, warzywa na parze (9)

Galaretka z owocami,  kawa z mlekiem (7)

BG: Galaretka z owocami, herbata owocowa

BM: Galaretka z owocami, herbata owocowa

CZWARTEK

19.03

 

Parówka drobiowa, pieczywo mieszane, masło, pomidorki, kakao (1,7)

BG: Parówka drobiowa, pieczywo bezglutenowe, masło, pomidorki, kakao (7)

BM: Parówka drobiowa, pieczywo mieszane, margaryna, pomidorki, herbata (1)

Zupa bolońska, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ryż, surówka z kiszonej kapusty (7,9)

BG: Zupa bolońska, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ryż, surówka z kiszonej kapusty (7,9)

BM: Zupa bolońska, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ryż, surówka z kiszonej kapusty (9)

Kaszka manna z owocami, herbata  (1,7)

BG: Kaszka ryżowa z owocami, herbata

BM: Kaszka manna na mleku roślinnym, herbata  (1)

PIĄTEK

20.03

 

 

Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, kakao (1,3,7)

BG: Pieczywo bezglutenowe, masło, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, kakao (3,7)

BM: Pieczywo mieszane, margaryna, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, herbata (1,3)

Zupa brokułowa, filet rybny w panierce, ziemniaki, surówka z modrej kapusty (1,3,4)

BG: Zupa brokułowa, filet rybny w panierce kukurydzianej, ziemniaki, surówka z modrej kapusty (3,4)

BM: Zupa brokułowa, filet rybny w panierce, ziemniaki, surówka z modrej kapusty (1,3,4)

Ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata (7)

BG: Ryż z jabłkiem i cynamonem, herbata (7)

BM: Ryż na mleku roślinnym z jabłkiem i cynamonem, herbata (7)

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

W *diecie podano zamienniki do dania konwencjonalnego
Dieta BEZ: mleka, białka jajka, pszenicy, czekolady, orzechów, cukru, owoców cytrusowych, curry i oregano

Oznaczniki: BG – bez glutenu; BL – bez laktozy (bez mleka krowiego)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.