Jadłospis

Dzień: Śniadanie: Obiad: Podwieczorek:
01.06.2020

poniedziałek

pieczywo mieszane, masło, szynka, ser, ogórek, pomidor, herbata (1, 7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, szynka, ser, ogórek, pomidor, herbata (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, szynka, ogórek, pomidor, herbata (1)

zupa brokułowa, kotlet schabowy, puree, surówka z marchewki (1, 3, 7, 9)

BG: zupa brokułowa, kotlet schabowy w kukurydzianej panierce, puree, surówka z marchewki (3, 7, 9)

BM: zupa brokułowa bez nabiału, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z marchewki (1, 3, 9)

budyń z musem owocowym, herbatniki, bawarka (1,7)

BG: budyń z musem owocowym, ciasteczko bezglutenowe, bawarka (7)

BM: budyń na mleku roślinnym z musem owocowym, herbatniki, bawarka (1)

02.06.2020

wtorek

pieczywo mieszane, masło, dżem owocowy niskosłodzony, domowa pasta warzywna, kakao (1, 7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, dżem owocowy niskosłodzony, domowa pasta warzywna, kakao (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, dżem owocowy niskosłodzony, domowa pasta warzywna, herbata (1)

zupa krem z pieczonych ziemniaków, gulasz drobiowy z warzywami, ryż brązowy, warzywa na parze (1)

BG i BM: zupa krem z pieczonych ziemniaków, gulasz drobiowy z warzywami, ryż brązowy, warzywa na parze

dieta zwykła i BG: jaglanka na mleku z musem truskawkowym, herbata owocowa (7)

BM: jaglanka na mleku roślinnym z musem truskawkowym, herbata owocowa

 

03.06.2020

środa

pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, mleko (1, 7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, mleko (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasta warzywna, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa (1)

zupa marchewkowa, naleśniki z serem i owocami sezonowymi (1, 7, 9)

BG: zupa marchewkowa, naleśniki bezglutenowe z serem i owocami sezonowymi (7, 9)

BM: zupa marchewkowa, naleśniki z dżemem i owocami sezonowymi (1, 9)

kisiel z jabłkiem, herbatnik, rumianek (1)

BG: kisiel z jabłkiem, wafel ryżowy, rumianek

BM: kisiel z jabłkiem, herbatnik, rumianek (1)

04.06.2020

czwartek

pieczywo mieszane, masło, parówka drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, herbata miętowa (1, 7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, parówka drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, herbata miętowa (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, parówka drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, herbata miętowa (1)

zupa z fasolką szparagową, pulpety wieprzowe w sosie śmietanowo – koperkowym, kasza gryczana, brokuły (1, 7, 9)

BG: zupa z fasolką szparagową bez zabielania, pulpety wieprzowe w sosie śmietanowo – koperkowym, kasza gryczana, brokuły (7, 9)

BM: zupa z fasolką szparagową bez zabielania, pulpety wieprzowe w sosie koperkowym, kasza gryczana, brokuły (9)

domowe ciasteczko owsiane ze świeżymi owocami, kakao (1, 3, 7, 8)

BG: ciasteczko bezglutenowe ze świeżymi owocami, kakao (7)

BM: domowe ciasteczko owsiane ze świeżymi owocami, herbata (1,8)

05.06.2020

piątek

płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor, herbata (1, 3, 7)

BG: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor, herbata (3, 7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasta jajeczna, szczypiorek, pomidor, herbata (1,3)

zupa krem z kalarepy, filet z dorsza na parze, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (1, 4, 7)

BG: zupa krem z kalarepy, filet z dorsza na parze, ziemniaki puree z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (4, 7)

BM: zupa krem z kalarepy, filet z dorsza na parze, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty (1, 4)

racuchy z truskawkami, kawa zbożowa z mlekiem (1, 7)

BG: placuszki kukurydziane z truskawkami, bawarka (7)

BM: racuchy z truskawkami, herbata (1,)

 

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

W *diecie podano zamienniki do dania konwencjonalnego
Dieta BEZ: mleka, białka jajka, pszenicy, czekolady, orzechów, cukru, owoców cytrusowych, curry i oregano

Oznaczniki: BG – bez glutenu; BL – bez laktozy (bez mleka krowiego)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.