Jadłospis

Data: Przedszkola
03.08 (pon) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, domowy paprykarz z makreli i papryki, szczypiorek, kakao (1,4,7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, domowy paprykarz z makreli i papryki, szczypiorek, kakao (4,7)

BM: pieczywo mieszane domowy paprykarz z makreli i papryki, szczypiorek, herbata owocowa (1,4)

Obiad: Zupa krem z ziemniaków, kotlet mielony, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki

BM i BG: Zupa krem z ziemniaków, kotlet mielony, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki (9)

Podwieczorek: kisiel z owocami, kawa zbożowa z mlekiem (7)

BG i BM: kisiel z owocami, herbata

04.08

(wt)

Śniadanie: płatki z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, ogórek świeży, sałata, herbata  (1,7)

BG: płatki bezglutenowe z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, pasztet drobiowy, ogórek świeży, sałata, herbata (7)

BM: płatki na mleku roślinnym, pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, ogórek świeży, sałata, herbata (1)

Obiad: zupa z młodych jarzyn,  kurczak w łagodnym sosie orientalnym z ryżem (1,7,9)

BG i BM: zupa z młodych jarzyn bez zabielania, kurczak w łagodnym sosie orientalnym z ryżem (9)

Podwieczorek: mix owoców sezonowych, wafle ryżowe, lemoniada

BG i BM: mix owoców sezonowych, wafle ryżowe, lemoniada

05.08

(śr)

Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, ser żółty, szynka drobiowa, pomidor, szczypiorek, sałata, mleko (1,7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, szynka, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata (7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, szynka, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata (1)

Obiad: Barszczyk biały, kurczak w potrawce z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem (1,7)

BM i BG: zupa warzywna, kurczak w potrawce z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem

Podwieczorek: galaretka z truskawkami, biszkopty, kompot (1)

BG i BM: galaretka z truskawkami, ciastko bezglutenowe, kompot

06.08

(czw)

Śniadanie: jajecznica na parze, pieczywo mieszane, masło, ogórek świeży, mleko (1,3,7)

BG: jajecznica na parze, pieczywo bezglutenowe, masło, ogórek świeży, mleko (3,7)

BM: jajecznica na parze, pieczywo mieszane, margaryna, ogórek świeży, herbata (1,3)

Obiad: Zupa gulaszowa, naleśniki z serem feta i szpinakiem, sos śmietanowy (1,7)

BG i BM: zupa gulaszowa bez zabielania, naleśniki bezglutenowe z farszem szpinakowym

Podwieczorek: banan, herbatniki, kakao (1,7)

BM: banan, herbatniki, herbata (1)

07.08 (pt) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kakao (1,7)

BM: pieczywo mieszane, margaryna, dżem owocowy, herbata (1)

Obiad: Zupa kalarepowa, kotlecik rybny, ziemniaki z koperkiem, młoda kapusta na ciepło

BG i BM: zupa kalarepowa, kotlecik rybny w kukurydzianej panierce, ziemniaki z koperkiem, kapusta młoda na ciepło

Podwieczorek: koktajl z owoców leśnych, kompot (7)

BG i BM; koktajl z owoców leśnych na mleku roślinnym, kompot

 

Data: Przedszkola
10.08 (pon) Śniadanie: Owsianka na mleku, pieczywo mieszane, masło, szynka, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa (1,7)

BG: Kaszka bezglutenowa, pieczywo bezglutenowe, masło, szynka, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa (7)

BM: owsianka na mleku roślinnym, pieczywo mieszane, margaryna, szynka drobiowa, rzodkiewka, sałata, herbata owocowa (1)

Obiad: zupa krem z marchewki, zrazik wieprzowy w sosie myśliwskim, ziemniaki młode z koperkiem, surówka z buraczków (1,9)

BG i BM: zupa krem z marchewki, zrazik wieprzowy w sosie myśliwskim bez zabielania, ziemniaki młode z koperkiem, surówka z buraczków (9)

Podwieczorek: jogurt naturalny z granolą, arbuz, herbata miętowa (1,7)

BG: koktajl owocowy, arbuz, herbata miętowa (7)

BM: koktajl owocowy z granolą, arbuz, herbata miętowa (1)

11.08

(wt)

Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pomidorowy twarożek z papryką, kakao

BM: pieczywo mieszane, masło, pasta paprykowa z pomidorami, herbata

Obiad: kapuśniak z młodej kapusty, pieczeń z karkówki w ciemnym sosie z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej (1,9)

BG i BM: kapuśniak z młodej kapusty, bezglutenowym, pieczeń z karkówki w ciemnym sosie z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej (9)

Podwieczorek: sałatka ze świeżych owoców, wafel ryżowy, kompot

BG i BM: sałatka ze świeżych owoców, wafel ryżowy, kompot

12.08

(śr)

Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, parówka drobiowa, pomidor, kakao (1,7)

BM: pieczywo mieszane, masło, parówka drobiowa, pomidor, herbata (1)

Obiad: zupa krem z białych warzyw, gulasz wieprzowy, kasza bulgur, fasolka szparagowa (1,9)

BG i BM: zupa krem z białych warzyw, gulasz wieprzowy bez mąki, kasza gryczana, fasolka szparagowa (9)

Podwieczorek: jogurt naturalny z płatkami owsianymi i bananem, lemoniada (1,7)

BM: koktajl bananowy na mleku roślinnym, lemoniada (1)

13.08

(czw)

Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko (1, 3, 7)

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, mleko (1, 3, 7)

BM: pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, rzodkiewka, szczypiorek, herbata owocowa (1,3)

Obiad: krupnik z kaszy jaglanej, kotlecik drobiowy, ziemniaki z koperkiem, brokuły na parze

BM i BG: krupnik z kaszy jaglanej, kotlecik drobiowy w kukurydzianej panierce, ziemniaki z koperkiem, brokuły na parze

Podwieczorek: świeże jabłko, biszkopty, kakao (1,7)

BM: jabłko, biszkopty, herbata owocowa (1)

14.08 (pt) Śniadanie: płatki z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser, pomidor, sałata, kakao (1, 7)

BG: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, ser, pomidor, sałata, kakao (1, 7)

BM: płatki z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser, pomidor, sałata, kakao (1, 7)

Obiad: Zupa jarzynowa, filet z dorsza na parze, ziemniaki młode z koperkiem, kapusta kiszona (1,7,9)

BG i BM: Zupa jarzynowa bez zabielania, filet z dorsza na parze, ziemniaki młode z koperkiem, kapusta kiszona (9)

Podwieczorek: budyń waniliowy z musem truskawkowym, herbata (1,7)

BM: budyń na mleku roślinnym z musem truskawkowym, herbata (7)

Każdego dnia ok. godziny 1000 oraz do podwieczorku dzieci otrzymują dodatkowy napój
(najczęściej jest to woda)

W *diecie podano zamienniki do dania konwencjonalnego
Dieta BEZ: mleka, białka jajka, pszenicy, czekolady, orzechów, cukru, owoców cytrusowych, curry i oregano

Oznaczniki: BG – bez glutenu; BL – bez laktozy (bez mleka krowiego)

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.