26.04.2021 – Kózka Danka u Żabek opowiada o wiejskich przysmakach

Do dzieci z grupy Żabek zawitała mała biała, rogata, figlarna i bardzo pomysłowa Kózka Danka. Dzięki jej przygodom opisanym w książeczce – kolorowance oraz zabawnej piosence, dzieci poznały jaki wygląda życie kózki na wsi  i jakie smaczne, i zdrowe produkty uzyskujemy od różnych zwierząt gospodarczych. Kózka Danka przypomniała dzieciom, że przecież ser, czy mleko w tym również mleko kozie (!), nie bierze się prosto z półki sklepowej!!! Jest to pewien bardzo dłuuuugi proces, zanim dotrze ono na nasz stół, z pysznym śniadaniem. Dzieci z grupy Żabek bardzo dobrze już o tym wiedziały i nie dały się zaskoczyć. Potrafiły też bardzo sprawnie przyporządkować inne produkty do pozostałych zwierząt wiejskich dzięki, którym mamy smaczne śniadania z mlekiem, jogurtem, serem czy masłem. A także możemy mieć ciepłe bluzy, rękawiczki, czy miękkie poduszki. Na koniec zajęć dzieci korzystając z kolorowanki i książeczki promującej „Europejski Funduszu Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich” pokolorowały swoje kózki według własnych i ciekawych pomysłów.