22.12.2020 – Przedszkolna Wigilia

Przez cały grudzień Dzieci i popołudniami śpiewały „Marana Tha! Przyjdź Jezu, Panie!” – oczekując, wypatrując i przygotowując swoje serce! Koszyczki w każdej z sal co rano zapełniały serduszka z dobrymi uczynkami, a na adwentowym kalendarzu ubywało zadań. Mrok poranka rozświetlały światełka z lampionów i płomienie świec w naszych Maryjnych Ołtarzykach. Z każdym tygodniem kolejna świeca podpowiadała, że to już coraz bliżej!

Zwieńczeniem przedszkolnych Rorat była Wigilia! Poranek rozpoczął się nadzwyczaj uroczyście – przybyli Harcerze przynosząc nam Betlejemskie Światełko Pokoju. Przed rozpoczęciem Wigilii –  choć w oddaleniu, lecz w bliskości serc – wspólnie kolędowaliśmy. Po czym już w salach, przy łamaniu opłatka popłynęły życzenia oraz dalsze kolędowanie i wieczerzanie. Naraz wśród gwaru przyciszonych rozmów dał się słyszeć dźwięk dzwoneczka… zdaje się, że tym razem jednak św. Mikołaj będąc w pośpiechu, zostawił podarki… pod choinką! Ileż emocji! Ileż radości!

Kolejne dni starego i nowego roku upłynęły na rozpakowywaniu prezentów i wspólnym śpiewaniu kolęd!

M.S.