2020.03.11 – Froebel -Dar zabawy

Froebel-  Dar Zabawy.  Jak widać na zdjęciach ciągle dostajemy prezenty, a raczej prawdziwe DARY! Ja jestem Froeblem zafascynowana, a i dzieci są podekscytowane. Ale do rzeczy! Według Froebla wychowanie człowieka jest rozwijaniem jego siły poznania i powinno integrować elementarne siły: głowy (aspekt poznawczo-intelektualny), rąk (fizyczno-manualny) i serca (społeczno-religijny). Ten geniusz pedagogiczny dla swojej idei zaprojektował komplet klocków zwanych darami.  Najprostsze kształty geometryczne, najłatwiejsze dla rozwijającego się rozumu: kula, walec, sześcian.  Drodzy Państwo, powiecie aspekt matematyczny, ok., ale….. Ale posłuchajcie :

„Dawno temu w krainie Figurlandia po chodniku toczyła się Kula. Rozglądała się dookoła i wszystko jej się bardzo podobało. Kula bardzo lubiła się bawić – toczyć się, kręcić, chować się w różne kąty – (rozumie, to każde dziecko też tak ma). Ale czuła się samotna  (to też rozumie każde dziecko). Toczyła się po Figurlandii i szukała przyjaciela. Nagle zobaczyła stojący samotnie na drodze Sześcian. To będzie mój przyjaciel – pomyślała i ucieszyła się Kula…. Jak to się skończy proszę zapytać Dzieci (uwaga jest jeszcze Walec w tej historii i on tu trochę zamiesza… )

Dowód, że Dzieci też lubią Froebla: po zajęciach Dzieci dostają Dary do realizacji własnych pomysłów, odkrywają przy tym i eksperymentują z różnymi rzeczami i zjawiskami, np. ruchem wahadłowym. Jedna dziewczynka absolutnie rozczarowana tym, że musi już iść do domu i przerwać swoje działania, spojrzała na mnie wzrokiem będącym mieszanką błagalnego zdeterminowania i powiedziała –  pójdę do domu, ale proszę mi to zarezerwować na całe dwa dni!
Froebel działa, bo ta Kula, Sześcian i Walec mogą być WSZYSTKIM! – wyobraźnia Dziecka jest nieograniczona, a przed nami kolejne prezenty!
Marianna Skorlińska
Zapraszam do galerii.