01.09.2020 „Pszczółki” w Przedszkolu

Kochane Dzieci,
Drodzy Rodzice,
1 września najmłodsze dzieci rozpoczęły swoja przygodę z przedszkolem… Był to dzień pełen ekscytacji, ale i obaw… czy wszystko się uda? Jak zniosą rozstanie dzieci? Jak zniosą rozstanie rodzice?
Uchylamy więc rąbka tajemnicy: ogłaszamy nasze tegoroczne Maluszki – bohaterami! Dzielnie zniosły pierwszy tydzień w Przedszkolu. Niektóre Pszczółki czasem mają trudne wejście, ale bardzo szybko pozwalają nam się utulić i w chwilę później po łzach nie ma śladu! Wystarczy popatrzeć na zdjęcia…
Pierwszego dnia najmłodsze przedszkolaki umyły pięknie rączki, zjadły pyszne śniadanko i wzięły udział w pierwszych zajęciach dydaktycznych! Poznały historię Marysi, która przechodząc przez tajemniczy ogród znalazła prezent, a w nim… cudownego kotka! Nauczyły się piosenki o Kotku Puszku, a także powitały kolegów i koleżanki śpiewem (każde dziecko tego dnia – i w kolejnych dniach też – usłyszało w piosence swoje imię!). Bawiły się w rytm delikatnych muzycznych zabaw ruchowych.
Dwa dni później zatańczyły swój pierwszy taniec do piosenki „Daj mi rączkę” i wysłuchały opowiadania o Klarze, która lubi sprzątać. Nie obyło się bez oglądania pięknych ilustracji.
Na koniec tygodnia utrwaliliśmy sobie wszystkie piosenki i słuchaliśmy z uwagą opowiadania o Zuzi, która też rozpoczynała swoją przygodę z przedszkolem.
Prawdziwym przyjacielem dzieci stała się gitara i śpiewanki, które wyśpiewujemy do każdej niemalże czynności: poznaliśmy piosenkę o sprzątaniu i od razu przy jej słowach wiedzieliśmy, że klocki należy wkładać do pudła, a pudła ustawiać na szafki… przy jej dźwiękach od razu nasza sala była czyściutka!
Maluszki z coraz większą śmiałością rozglądają się po sali i sięgają po zabawki. Lubią gotować przy kuchence, jeździć wózkami, tulić lalki, układać klocki duplo lub budować drogi… ale największym hitem są magnetyczne zwierzątka 🙂
Brawo, Brawo, BRAWO!
A co o tym wszystkim myślą rodzice? Czy dzieci opowiadały Wam o tym, co robiły w Przedszkolu?
p. Agnieszka